BAGAGE & INCHECKNING


Hur mycket bagage får man ha med sig?

Idag skiljer sig bagagereglerna åt för olika destinationer/flygbolag. Det är mycket viktigt att du kontrollerar innan resan vad som gäller så att du inte drabbas av oväntade kostnader vid incheckningen. Information om max vikt på incheckat bagage, som man kan ta med sig på reguljärflyg, står på flygbiljetten. Dessutom finns en maxstorlek och vikt på handbagage (normalt 5 kg och inte större än att man kan lägga det under stolen framför sig). Tänk på att det är vanligt att även handbagaget mäts och vägs vid incheckningen. För övrigt hänvisar vi till Luftfartsverkets regler och bestämmelser (Se länk nedan). En del flygbolag har nu börjat ta ut en avgift för incheckat bagage som betalas vid incheckningen. Detta gäller t ex Air Baltic, KLM, Air France, Norwegian och amerikanska flygbolag (inrikes). Vid resa med mer än ett flygbolag, kan det vara olika regler för vart och ett av dessa bolag. Många flygbolag tar ut en extra kostnad för bagage som överstiger tillåtna gränser. Kostnaden kan variera men ligger i regel mellan 5-20 euro / kg övervikt. Tänk på att inte placera värdesaker i incheckat bagage då ersättningen för incheckat bagage är mycket låg.

Säkerhetsregler för handbagage inom Europa:

Reglerna gäller från och med den 6 november 2006, och gäller inom EU inklusive Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz. Vätska, gelé och spray med max 1 dl (100 ml) per behållare får tas med i handbagaget. Flaskor, burkar, tuber etc. ska placeras i en genomskinlig en-liters plastpåse och utan problem få plats i påsen, som ska vara stängd. Plastpåsen ska vara återförslutningsbar. Har du inte möjlighet att få tag i en sådan påse, kommer de att finnas på flygplatserna. Detta avses med vätska: Vätskor omfattar geléer, krämer, blandningar av vätska och fasta ämnen samt innehåll i tryckbehållare, t ex vatten, tandkräm, hårgelé, drycker, soppor, saft, parfym, raklödder, aerosoler och annat med liknande konsistens.

Dessutom får du ta med:

Mediciner
Barnmat
Vätska som ingår i särskild diet som du behöver under resan. Packa flytande mediciner, barnmat och dietmat så att du lätt kan visa upp dem vid säkerhetskontrollen på flygplatsen. De behöver dock inte ligga i plastpåsar.

Detta påverkas inte:

Du kommer även i fortsättningen att kunna köpa taxfree efter säkerhetskontrollen på svenska flygplatser. Bagage som checkas in påverkas inte av de nya begränsningarna. Här finns inga begränsningar när det gäller storlek på behållare eller mängd vätska som du packar ned.



Hur gör jag när mitt bagage är försvunnet?

Du måste anmäla detta direkt till handlingsagenten på den ort som du anländer till, vid ankomst. De skriver då en rapport. Ditt bagage kommer att eftersökas och efter 30 dagar har du som kund rätt att göra ett ersättningsanspråk hos ditt försäkringsbolag för förlorat bagage. Eventuellt ersätter kreditkortsbolagen försvunnet bagage om resan är köpt med kreditkort. Ethnic Travel ersätter inte skadat baggage.

Vad gör jag om mitt bagage är skadat?

Du måste anmäla detta direkt till handlingsagenten på den ort som du anländer till. De skriver då en rapport och du får ett telefonnummer som du kan vända dig till. Rapporten behöver du för att få ut ersättning av ditt försäkringsbolag. Eventuellt ersätter kreditkortsbolagen skadat bagage om resan är köpt med kreditkort. Ethnic Travel ersätter inte skadat baggage.
Läs även Swedavias regler om bagage »


Rekommenderade incheckningtider:

Inrikes: Senast 45 min före avgång.
Europa: Senast 2 h före avgång
Utanför Europa: Senast 3 h före avgång
USA: Senast 3 h före avgång



Resa med husdjur

Om man önskar att ta med sig sitt husdjur i kabinen på sin resa måste man göra en förfrågan om detta till flygbolaget så att de kan se om det finns plats. Vi behöver då veta mått och vikt på buren/väskan som djuret ska resa i. Längd x bredd x höjd i cm samt totalvikt inkl bur/väska. Vikten brukar inte få överstiga 8 kg. Om ditt husdjur väger mer, får man checka in dem så att de får åka i cargo (lastutrymmet). Det finns inga generella regler för hur mycket det kostar, man får behandla varje förfrågan individuellt. Man kan alltid gå in på respektive flygbolags hemsida för att få fram denna information. Vid resa från Sverige till övriga EU är grundkraven att djuret ska vara ID-märkt, rabiesvaccinerat och har ett pass. Det kan dock finnas speciella nationella regler och i några länder förbud mot vissa raser. För vidare information om detta hänvisar vi till Luftfartsverket» och Jordbruksverket».


ENSAMRESANDE BARN


För ensamresande barn, mellan 5 och 15 år, erbjuds en tjänst (sk. Unaccompanied Minor service.), som tillförsäkrar att de har tillsyn under hela resan. Tjänsten är obligatorisk för barn 4-11 år och frivillig för barn 12-15 år. Vid incheckning skall ett resedokument för ensamresande barn (Handling Advice) fyllas i. Formuläret skall innehålla personuppgifter på barnet, resväg, namnet på den person som ska möta barnet vid ankomsten, samt underskrift av en vuxen målsman.

Ensamresande barn måste checkas in av en vuxen målsman som kan uppvisa fotoidentifikation och kontaktinformation, samt påvisa anknytning till barnet. Vid ankomst till destinationsorten kontrollerar flygbolagets markpersonal fotoidentifikation och kontaktinformation innan barnet lämnas över till målsman, som ska stå angiven i barnets bokningsdokument.

Ensamresande barn, debiteras oftast en extra avgift per enkelresa. Denna avgift varierar bland de olika flygbolagen. Unaccompanied Minor Service måste anmälas vid bokning av resan. Varje Unaccompanied Minor Service måste skickas som en förfrågan från Ethnic Travel till flygbolaget och denna service kan inte garanteras förrän flygbolaget sagt OK. Om biljetten är betalad och utskriven och vi inte får OK från flygbolaget, kommer en ev. avbokning att hanteras som en vanlig avbokning.


PASS, VISUM & VACCINATIONER


Pass, visum och vaccinationer

Som resenär är du själv skyldig att ha giltigt pass, visum, visum för mellanlandning, nödvändiga vaccinationer och andra eventuella dokument som krävs. Många länder kräver att passet är giltigt i minst 6 månader efter hemresedatum. Viseringsregler förändras konstant så även om du rest till detta land tidigare och då inte behövt visum är det klokt att kontakta landets ambassad/konsulat och kontrollera det igen.

De flesta länder utanför EU kräver en utresebiljett för att godkänna inresa. Är du inte svensk medborgare kan det t.o.m. bli problem inom EU. Om du inte har rätt handlingar med dig blir du i så fall stoppad redan innan ombordstigning i Sverige. I det fall att detta händer finns ingen möjlighet till återbetalning av flygbiljetten och oftast ingen möjlighet till ombokning till annat datum. Det är därför viktigt att du har kontrollerat vad du behöver ha för dokument med dig med respektive lands ambassad innan du betalar din bokade enkelresa.

Kontakta alltid vaccinationscentral eller läkare och kontrollera vilka vaccinationer du behöver för just ditt resmål.


Vi hjälper dig med visum!

Travel 4 You kan hjälpa dig att utfärda Visum till länderna USA, Kanada, Australien och Kina. Kontakta oss för mer information eller meddela oss i samband med bokning så hjälper vi dig.

RESA NÄR MAN ÄR GRAVID


Reguljärflyg

Flygbolagen kan ha olika bestämmelser för vad som gäller för gravida. Kontrollera därför med flygbolaget eller researrangören vilka regler som gäller. Vissa flygbolag accepterar till exempel inte att du flyger under graviditetens två sista månader. Det handlar inte om att själva flygresan är olämplig, utan mer om risken att behöva landa om förlossningen sätter igång eller om du drabbas av sjukdom.

I regel gäller följande:

Vecka 0-27 - Gravida kvinnor tillåts flyga fram till och med vecka 27. Resan måste då vara avslutad innan man påbörjar vecka 28.

Vecka 28-35 - Från vecka 28 till och med vecka 35, tillåts flygning endast mot ett läkarutlåtande och läkarintyg.

Vecka 36-40 - Vid mindre än fyra veckor, men mer än två veckor till beräknad nedkomst, tillåter vissa flygbolag gravida kvinnor att flyga, och även här mot särkilda läkarintyg. Om det är mindre än två veckor till beräknad nedkomst, tillåter flygbolagen i regel inte att gravida flyger med dem.

Sjukvårdsrådgivningen»

UD:s reseinformation


Info:

UD avråder normalt från resor till länder där det råder krig eller krigsliknande förhållanden eller andra oroligheter samt i vissa fall vid terroristattacker och naturkatastrofer. Bedömning görs dock alltid i varje enskilt fall.



Avrådan:

En avrådan från UD att resa till ett land eller område är en rekommendation. Det är den enskilde resenären som måste fatta beslutet att avstå från att åka eller skjuta upp resan. När UD avråder från resor har det ekonomiska och juridiska konsekvenser endast för paket/charterresor.

Här hittar du senaste informationen från UD »

© Copyright 2023 TRAVEL4YOU - All Rights Reserved